четверг, 3 апреля 2014 г.

Ободівський палац Собанських і О. С. Пушкін
„Я рожден, чтобы любить и следовать за вами…”. Мабуть, немає в світі жодного куточка, де б не знали ім’я видатного російського поета О. С. Пушкіна. А чи знаєте ви, де народилися ці рядки? По дорозі з Тульчина, де Пушкін відвідував своїх друзів-декабристів, до маєтку Собанського в Ободівці.
На сьогодні мало хто знає, що на Поділлі збереглися пам’ятки, які стали свідками перебування поета, матеріальні форми яких пам’ятають кроки Пушкіна, звук його голосу.
На території Вінниччини в центрі села Ободівка Тростянецького району знаходиться палац панів Собанських. Навіть на сьогодні, не зважаючи на напівзруйнований стан, він вражає нас своїми розмірами, величчю та архітектурним вирішенням.
Палац було побудовано в стилі романтизму з елементами італійського ренесансу. Двоярусна крита галерея поєднувала центральний корпус – палаццо з чотириярусною вежею та класицистичним корпусом, утворюючи внутрішній дворик. Велична будівля мала понад 40 кімнат і залів. Палац потопав у зелені фруктових садів, виноградників і великого парку, створеного на основі природного лісу відомим паркобудівником Діонісієм Маклером. 
І саме сюди, до садиби, а вірніше, до невістки пана Собанського й прагнуло серце поета. Її звали Кароліна Собанська. Вона була світською дамою надзвичайної вроди, яка підкорювала натовпи шанувальників. Про її незвичайні вогненні очі, які раз побачивши, неможливо було забути, згадували сучасники. Тож зустрівши Кароліну, Пушкін був зачарований її вродою й пристрасно закохався.
Юну Кароліну видали заміж за Ієроніма Собанського, котрий був старшим на тридцять років. Собанські володіли значними маєтностями на Поділлі, але найбільш пишним та розкішним був палац в Ободівці, що належав Міхалу Собанському. Його брат Ієронім, одружений з Кароліною, проживав поряд в набагато скромнішій Баланівці.
Салон Собанських в Ободівці був одним з найзначніших на Поділлі, тут відбувалися пишні бали з безліччю гостей, справжньою прикрасою яких була Кароліна Собанська. Свідком колишнього життя та колишньої розкоші можна назвати величезну залу на другому поверсі палацу. Неймовірно красива бальна зала якимось дивом зберегла свій ніжний рожевий колір, обробку інтер’єру, красу архітектури.  Цілком можливо, що Кароліна Собанська танцювала на балу в цій прекрасній залі.
Слідом за Кароліною до Ободівки потягнувся й Пушкін, який на той час перебував у Тульчині. Поет давно мріяв відвідати це затишне містечко, де знаходився штаб 2-ї армії і де серед кола революційно настроєних офіцерів в нього було чимало знайомих.
Проживання у Тульчині для поета, звиклого до світського життя, не було таким вже нудним: гучні бали у Собанських в Ободівці, полювання у Четвертинських в Антополі, на які з’їжджалось навколишнє панство, задушевні розмови з Пестелем і знайомими офіцерами в Тульчині, й, звичайно, товариство вродливих жінок, серед яких Кароліна Собанська посідала окреме місце.  І саме по дорозі, що веде з Тульчина до Ободівки через Тротянець, їхав свого  часу Пушкін, поспішаючи у гості до пана Собанського, де він сподівався зустріти Кароліну.
На жаль, до сьогодні палац Собанських зберігся в не найкращому стані. Після жовтневої революції 1917 р. в палаці була влаштована „Бессарабська комуна”, потім школа-інтернат. І лише коли школа покинула старовинні стіни, починається поступово наростаючий занепад будівлі, що перетворив її на величезну руїну.

А міг би бути унікальний меморіальний музей в палацових інтер’єрах, присвячений перебуванню видатного поета на Поділлі. Ще в середині ХХ ст. вчителі, які працювали в інтернаті, розповідали, начебто на горищі ободівського палацу були знайдені листи Кароліни Собанської до Олександра Сергійовича Пушкіна. На сьогодні, споглядаючи величні руїни колись прекрасного палацу, розумієш, що невдовзі буде втрачено останнього свідка перебування тут видатного російського поета.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий