среда, 20 февраля 2013 г.



ПАЛАЦ В АНТОПОЛІ


            Палац збудовано в кінці 18 століття в маєтку князя Антоні-Яна-Непомуцена Святополка-Четвертинського — кастеляна брацлавського.
            До Антопільського маєтку веде липова алея над ставом. Мурована неокласична брама з павільйоном для швейцара походила з початку 20 століття. Пейзажний парк, закладений у 80 рр. 18 століття, займав площу в 30 га. При цьому використали вже існуючі там дерева. Дуби, що походять з того часу, а також ясени сягають 2 метрів у діаметрі.
            На підвищеному місці, посеред великої поляни, знаходиться палац центральний вхід до якого оформлений високим ганком з чотирма колонами. Звідси відкривається широка перспектива на понижену частину насаджень та каскади ставків, утворених системою гребель з поступовими перепадами рівня до найнижчого місця - кількох галявин з могутніми ясенами. Підземний хід з палацу веде аж у сусіднє село Марківку. Вся територія обнесена кам'яним муром.
            Парк добудований в англійському стилі, теперішня його площа 27 гектарів. Знаходиться на межі двох природних зон - степу і лісостепу. Основою парку став природний дубово-ясеневий масив.
            В другій половині 19 століття маєток парком перейшов у володіння Ярошинських. Останній власник парку Кароль Ярошинський (1878 - 1929) - відомий фінансист, громадський діяч та філантроп.
            Після 1917 року на базі Антопільского парку було відкрито будинок відпочинку. З 1957 року палац разом з парком перейшов у віддання обласного відділення соціального забезпечення. Тут до недавнього часу був будинок престарілих..

Комментариев нет:

Отправить комментарий