вторник, 19 февраля 2013 г.

Молчанський монастир в Путивлі


Перлиною Сумщини є стародавній Путивль. У давнину тут стояв літописний Путивль новгород-сіверських князів Ольговичів, звідси Ігор Святославич виступив у свій фатальний похід на половців, біля стін тутешнього дитинця плакала княжна Ярославна, дізнавшись про полонення чоловіка. З місця, де знаходився літописний Путивль, вражають чудові краєвиди на долину Сейму і оборонний Молчанський монастир на сусідньому пагорбі.
Монастир тісно розташований на невеликому прирічковому пагорбі біля окраїн міста. В центрі височіе собор Різдва Богородиці та дзвіниця. Їх оточують настоятельскій корпус, Іоаннівська церква, трапезна. З північного боку збереглися дві кам'яні оборонні стіни - зовнішня і внутрішня. Це єдині, що дійшли до наших днів, залишки колись грізних укріплень Путивля.
У літописах XII ст. неодноразово згадувався дерев'яний острог, на місці якого в кінці XVI ст. була побудована кам'яна цитадель. Називалася вона Кремлем і була шестикутною в плані, з круглими кутовими вежами і квадратною надбрамною баштою. Невисокі стіни мали три яруси бійниць. Сподіваючись на надійність кремля, тут в 1570-х роках влаштували своє обійстя ченці заміського Молчанського монастиря (нині Софроніївський монастир).
У 1580-1590 р. посередині кріпосного двору вони побудували собор Різдва Богородиці, а до 1597 р. прибрали до рук і всю фортецю, перетворивши її в монастир. У разі війни ченці були зобов'язані захищати монастир-фортецю.
У XIX столітті оборонні стіни і вежі стали активно розбирати на цеглу, так що від старих укріплень збереглися лише надбрамна башта, перебудована в дзвіницю, кругла Наугольний вежа зліва при вході до монастиря з прилеглим невеликою ділянкою кріпосної стіни і центральна споруда - собор.
Головним об’єктом ансамблю Мовчанського монастиря є собор Різдва Богородиці, побудований у 1575-1585 рр.  Це найдавніша  за віком  архітектурна  пам’ятка Путивля. Є дві гіпотези про те, що представляв собою Собор у минулому:
 • це тільки частина давньої, набагато більшої будівлі;
 • це пізня прибудова до стародавньої кріпосної вежі, перетвореної на вівтар.
Всі три обсягу - центральний, вівтар і каплиця, а також галерея були побудовані одночасно в 80-і роки XVI століття. Спочатку четверик головного обсягу завершувався так званої «гіркою кокошників» з куполом, а вівтарну вежу вінчав потужний кам'яний намет, набагато вище голови собору, що за церковними канонами неприпустимо. Ще одним порушенням канонів був вівтар у вигляді надбрамної вежі, а не напівкруглої апсиди. Мабуть це було викликано тим, що собор зводився на невеликому фортечному подвір'ї, обстроенном з усіх сторін. Для будівлі трапезної, теплої церкви, собору, комор пороху і зброї, а також поварні у вигляді окремо розташованих споруд просто не було місця. Довелося все це об'єднати в одній будівлі. Комори - в підвалі та на першому поверсі (він називався подклетом), трапезна і поварня - у подклете, собор і церква - на другому ярусі, бойова камера з бійницями - на третьому ярусі над вівтарем. Таким чином, собор належить до рідкісної типу багатофункціональних будівель, пристосованих до оборони. Їх нерідко називають «церква-фортеця». Невідомі зодчі XVI століття не тільки створили гармонійне архітектурне спорудження, а й вирішили важливу інженерну задачу: зі зведенням собору система фортифікації Кремля придбала завершеність, і він став неприступним.
За так званих «смутних часів», між 1606 і 1612 р., собор горів, відбудовувався і був знову освячений у 1630 р. На рубежі XVII-XVIII ст. його сильно перебудували. Спорудження набуло рис українського бароко. Путивль був прикордонним містом Російської держави, в ньому пліч-о-пліч жили і росіяни, і українці. Взаємовплив двох культур позначалося на всьому, у тому числі і на архітектурі.
Зараз собор реставрується. Відновлюються галереї, зруйновані в 30-х роках.
Поруч із собором  розташовані й інші  будівлі: дзвіниця (16-18 ст.), церква Іоанна Хрестителя (1866-1869 рр.), настоятельський корпус, трапезна (18 ст.), Татарська вежа (16 ст.), келії (19 ст.) та інші споруди.
Надбрамна дзвіниця знаходиться на захід від собору. З вигляду - стандартна двох'ярусна споруда, увінчана наметом з луковичной головком. Однак її детальне вивчення в останні роки показало, що нижній ярус - це не що інше, як надбрамна вежа Кремля, побудована у другій половині XVI ст.
На північ від дзвіниці знаходиться одноповерховий корпус з круглою кутовою баштою. Це трапезна, прибудована в 1730-х р. до древньої кріпосної стіни з вежею.
З південного боку монастирського двору знаходиться двоповерховий настоятельскій корпус, побудований в 30-х роках XVIII с. Товсті стіни корпусу і його місцезнаходження на самому схилі гори свідчать про те, що в основі будівлі - стародавня кріпосна стіна і, можливо, ще якісь будівлі XVI ст.
Збереглась стіна з бійницями різної форми: вузькими - для рушничного вогню, широкими арочними - для гармат. Це елемент складної системи загальноміських укріплень XVII століття. У 1620 році за наказом царя Михайла Федоровича цю стіну побудував Онисим Радишевський. Він був не тільки відомим фортифікатором, але й талановитим архітектором, інженером, артилеристом, теоретиком містобудування і військової справи. Стіна, побудована ним у Путивлі, чи не єдине точно встановлене його твір, що збереглося до наших днів. Вона не тільки захищала дорогу, а й виконувала функцію підпірної стіни, яка заважала зсувів монастирської гори.
З цим монастирем пов'язана цікава сторінка історії Путивля. У 1604 р. в за стінами монастиря переховувався чернець-розстрига Григорій Отреп'єв, він же цар-самозванець Лжедмитрій I, виступивши звідси на Москву після смерті Бориса Годунова. З тих часів в монастирі зберігалося тронне крісло самозванця Лжедмитрія І, яке зараз знаходиться в краєзнавчому музеї Путивля.
Святинею монастиря є Молчанська ікона Божої Матері, один із списків якої зберігається в обителі.
З архівних джерел відомо, що монастирська гора прорізана безліччю печер і підземних ходів, деякі з яких прориті одночасно з будівництвом Кремля. Протягом XX ст. вони не досліджувалися. Все це говорить про те, що монастирська гора зберігає ще чимало таємниць.

Комментариев нет:

Отправить комментарий